HTML

a hely ahol élünk

a város, a házak, a közlekedés, az emberek, a fák. a hely ahol élünk. vagy élni próbálunk.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

nyomd

2008.11.12. 17:43 teréz, a nyúl

... meg a gombot, kapsz egy ... nyitott ajtót? a fővárosban közlekedő járművek jelentős része elvben képes arra, hogy egyedi ajtónyitást biztosítson. azaz azt a lehetőséget, hogy a megállóban megállva ne nyissa ki az összes ajtót, csak ahol le vagy fel akarnak szállni. ezt a leszállók a járművön található jelzők megnyomásával érhetik el, a felszállni akarók meg az ajtón vagy az ajtó mellett található gombot kellene, hogy megnyomják. ismerős ugye? szinte triviális, és buszokon néha össze is futhatunk ezzel a rendszerrel. és villamoson? találkozott már valaki ezzel? ugye? pedig. ez igencsak hasznos lehet(ne) nagy melegben vagy épp hidegben, ha a járművön valamilyen klíma/fűtés üzemel. tehát jó az utasoknak. jó a békávénak is, hiszen a hűtési-fűtési költségek megtakaríthatók. sőt, ad absurdum az is elképzelhető, hogy a lassítás-gyorsítás költségei is csökkenthetők, ha egy villamos nem áll meg egy olyan megállóban, ahol senki nem akar fel vagy leszállni. [természetesen tudom, hogy ez utóbbi budapesten nem bevezethető, mert ... és tisztában vagyok, hogy a berlinben vagy máshol működő ilyen módszerek, azért különböznek, mert ... és különben is fotosopp.] szóval miért nincs egyedi ajtónyitás a budapesti villamosokon?

nekem két elképzelésem van erre. a villamosvezetők meg az utasok. a villamosvezetők álláspontja érthetőbb. ha sok az utas és nagy az utascsere a megállókban, akkor az egyedizés lassíthatja az üzemet. na de az utasok. sejtésem szerint ha bevezetik valahol, akkor az állandó levelező nyugdíjasok (mi az, hogy a villamos nem nyitja ki az ajtót? hát már '38-ban is kinyitotta. na jó, akkor még nem volt ajtó...), meg az önjelölt jogvédők (már az ajtót is nekem kell kinyitni? lassan már az utasok vezetik a villamost is...) egyből tollat ragadnak és tiltakoznak. nyomatékosan kérnek. felszólítanak. az "utasbarát" közlekedési vállalat pedig a "környékbeli lakók panasza", "utasészrevételek" alapján megszünteti. persze ez csak az én fantáziálásom. ilyen a valóságban nincs. és nincsnek hülye emberek se, akik, ha meglátják, hogy nem nyílik ki előttük a busz ajtaja, akkor nem a kb 70 cm-re levő zöld gombot nyomják meg, hanem átszaladnak (érdekes, a nyugdíjasok ilyenkor milyen fürgék) egy leszálló miatt kinyíló ajtóhoz, összeütköznek a leszállóval, felszállnak és szidják a sofőrt. már csak azt nem tudom, hogy mi van akkor, ha nem száll le senki.

Szólj hozzá!

Címkék: bkv emberi butasag

A bejegyzés trackback címe:

https://ahelyaholenunk.blog.hu/api/trackback/id/tr25765633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása